top of page

Социализация при кучетата

Актуализирано: 19.02.2023 г.



Социализация - процес, в който индивидът усвоява умения за живот в обществото.

Когато говорим за социализиране на кученца, това значи да им помогнем да се чувстват добре като домашни любимци в човешкия свят. Свят, който е изпълнен с различни хора, сгради, шумове, миризми, животни и, разбира се, други кучета.


Социализацията е процеса на обучение, в който кучето се научава да общува със заобикалящата го среда. Добре социализираното куче ще реагира без страхове и притеснения ако е поставено в нова обстановка или непозната ситуация. В тази статия ще разгледаме някои от основните правила за правилната социализация при кучетата.



Добре социализираното куче ще реагира без страхове и притеснения ако е поставено в нова обстановка или непозната ситуация, което е изключително важно условие, имайки предвид забързаното ежедневие, което повечето от нас споделят.


Най-често получаваме обаждания за кучета с проблеми в поведението, които са следствие на ЛОША СОЦИАЛИЗАЦИЯ или изцяло липсата на такава. Често сме чували изказвания от рода на: “Пускам кучето да играе в кучешкия парк, за да се социализира.“. Това е едно от многото грешни разбирания за обучението на кучета, които витаят в общественото пространство. Важно е да не бъркаме социализацията с играта с други кучета.



Когато купувате кученце от отговорен развъдчик, процесът на социализация трябва да е започнал преди още то да е прекрачило прага на вашия дом. Нежното отношение от развъдчика през първите няколко седмици от живота на вашето кученце е полезно за развитието на уверен и спокоен домашен любимец. Докато техните кученца растат, добрите развъдчици се стараят да дадат една отлична основа за бъдещите собственици. Развъдчикът запознава кученцата с външната среда, возене в кола, различни звуци, миризми и различни на вид дразнители, които са типични за живота в човешкото общество.


Както споменахме по-рано, вашият селекционер ще започне процеса на социализация още през първите няколко дни от живота на кученцето, като внимателно ще му позволява да изследва заобикалящия го свят в контролирана среда. Когато кученцето смени своя дом, решаващият период на социализация продължава и ваша работа е да продължите процеса, надграждайки основите, създадени от развъдчика. Ето главните стъпки, които трябва да следвате:


  • Запознайте кученцето с нови гледки, звуци и миризми - за него целият свят е нов, странен и необичаен, така че мислете за всичко, което среща като за възможност да създадете нова, положителна асоциация.


  • Включете цялото семейството. Хубаво е различни хора да участват в процеса на социализация. Непрекъснато извеждайте кученцето от зоната му на комфорт, давайки му да разбере, че може да изпита нещо ново, независимо с кого е.


  • Водете го на публични места. След като вашето кученце свикне с дома и членовете на семейството, излезте извън зоната му на комфорт, за да разширите количеството нови преживявания, които ще има. Заведете го в магазина за домашни любимци, до къщата на приятел, започнете да го возите в кола и да го разхождате на различни места.


  • Започнете обучение. След като вашето кученце приключи с ваксинационната схема, то може също да посещава класове за кученца. Индивидуални и групови занимания както и Day Care са подходящи за подрастващите. Те не само помагат на вашето кученце да започне да разбира основните команди, но най-важното предимство е, че го поставят в ситуации, в които можем да подобрим връзката човек - куче.


  • Стъпка по стъпка - опитайте се да избягвате да правите твърде много, твърде бързо. За всичко има време.


  • Отношението ви трябва да е позитивно! Най-важното е, когато представяте всички тези нови преживявания на вашето кученце, да се уверите, че то получава подходящо количество лакомства и похвали. Поднесени по този начин новостите ще бъдат свързвани с нещо забавно и интересно, допълнително надграждайки увереността на вашето куче.


Грешната социализация или липсата на такава води до страхливи и/или агресивни кучета. В нашата практика сме били свидетели на изключително голям брой кучета, които проявяват агресия от страх или бягат, изпадайки в състояние, в което не възприемат абсолютно нищо. В такива случаи често използваме добре обучени наши кучета, с помощта на които работим към изграждане на увереност и самочувствие при животни с подобен проблем.



По време на пандемията хората оставаха затворени в домовете си по-дълго от обикновено. В резултат някои от тях може би са решили да купят или осиновят куче. Допълнителното време заедно може да заздрави връзката помежду ви и да улесни обучението, но и означава, че има по-малко възможности за кученцето да изследва и изживява живота навън.


Причината, поради която хората имат възможност да прекарват повече време с любимците си, също така затруднява и социализацията на малките кученца. Именно заради това груповите тренировки станаха по-важни и ценни от всякога. При тях се стараем да пресъздадем реални ситуации, в които кучетата могат да попаднат в ежедневието си - бягащи хора, срещи с познати и приятели, срещи с други животни, отработване на команди в среда с дразнители и други.






Comments


bottom of page