top of page

Киноложки изложби: Първи Стъпки

Актуализирано: 19.08.2022 г.



Ежемесечно в България се организират изложби, докато в държавите ни съседки всеки уикенд се провеждат такива в различни градове. По време на изложбата се дават експертни оценки за екстериорните качества на кучето.


Киноложките изложби са прекрасен спорт, който съчетава състезателния дух с удоволствието от разглеждането на най-добрите представители от всяка порода. Ежегодно те биват посещавани от милиони хора по целия свят и са идеалното място, на което да се запознаете с хора с много опит в развъждането, отглеждането и тренировките на породите, които ви интересуват. В нашата родина такива събития биват провеждани всеки месец, докато в съседните на нас държави, всяка седмица различни градове са домакини на киноложки изложби.


Главната цел на този тип изложения е оценяването на кучета, които се позлват за разплод. Размерът на изложбите може да варира от големи, с над 3000 кучета от различни породи, до специализирани такива, чийто фокус са представителите на конкретна порода. По време на изложбата съдия със задълбочени познания за представяните породи изказва своето експертно становище за цялостната визия и физика на всяко куче въз основа на редица екстериорни белези. Оценките, които биват давани, индикират способността на всяко от кучетата да създаде качествено потомоство, което ги прави особено важни за стопаните, целящи да се занимават с развъждане, както и тези, които вече го правят.


По света съществуват стотици различни породи, като много от тях споделят сходни качества и черти. За улеснение международната федерация по кинология FCI (Fédération Cynologique Internationale) разделя кучетата в десет официални групи. Съществува и единадесета такава, в която попадат непризнатите породи.


Списък с официалните групи породи спрямо FCI:

  • Група 1: Овчарски и пастирски кучета (с изключение на швейцарско планинско куче)

  • Група 2: Пинчери и шнауцери. Молосоиди и швейцарски планински кучета

  • Група 3: Териери

  • Група 4: Дакели

  • Група 5: Шпицове и примитиви

  • Група 6: Гончета (следотърсачи) и подобни

  • Група 7: Ловни кучета, пойнтери

  • Група 8: Апортиращи, претърстващи и работещи във вода кучета

  • Група 9: Кучета компаньони и ”toy” кучета

  • Група 10: Хрътки

  • Група 11: Непризнати породи


При отсъждането на всяка една порода кучетата се делят на мъжки и женски, като кучетата от всеки пол са разделени на класове, в зависимост от възрастта и титлите им. На изложбите на БРФК кучетата се отсъждат по класове – първо мъжки от даден клас, после женски от същия клас.


Клас Бебе (Baby) от 3 до 6 месеца с възможни оценки: Много перспективно, Перспективно, Неперспективно без възможност за класация в Best of breed без CAC, без CACIB.


Клас Подрастващи (Puppy) от 6 до 9 месеца с възможни оценки: Много перспективно, Перспективно, Неперспективно без възможност за класация в Best of breed без CAC, без CACIB.


Клас Млади (Junior) от 9 до 18 месеца с възможни оценки: Отличен, Много добър, Добър, Незадоволителен. Най-доброто младо куче участва в класацията за Best of breed възможни титли: JCAC (Junior CAC), без CACIB.


Клас Междинен (Intermedia) от 15 до 24 месеца с възможни оценки: Отличен, Много добър, Добър, Незадоволителен. Възможни титли: CAC, победителят от класа отива на сравнение за CACIB.


Клас Отворен (Open) над 15 месеца с възможни оценки: Отличен, Много добър, Добър, Незадоволителен. Възможни титли: CAC, победителят от класа отива на сравнение за CACIB.


Клас Работен (Working) над 15 месеца, при записването на кучето за изложбата трябва да бъде предоставен сертификат за положен работен изпит с възможни оценки: Отличен, Много добър, Добър, Незадоволителен. Възможни титли: CAC, победителят от класа отива на сравнение за CACIB.


Клас Шампион (Champion) над 15 месеца, за да влезе едно куче в клас шампион, то трябва да има една от следните титли: Международен шампион на FCI (Интернационален шампион) Национален шампион на която и да е държава, членка на FCI, или неин партньор с възможни оценки: Отличен, Много добър, Добър, Незадоволителен. Възможни титли: CAC, победителят от класа отива на сравнение за CACIB.


Клас Ветерани (Veteran) Над 8 години с възможни оценки: Отличен, Много добър, Добър, Незадоволителен, без CAC, без CACIB.




Тъй като на повечето изложби ринговете и съдиите са по-малко от 10, то в един и същи ринг често биват отсъждани няколко групи. Отсъждането става по каталог, като всяко куче при регистрацията на място получава пореден номер, за който трябва да следи в ринга. Независимо от породата, винаги първо се започва с клас Бебе, следващ от Подрастващи, Млади, Междинен, Открит, Работен, Шампион и Ветерани.


Победителите от клас Бебе (мъжко и женско) и Подрастващи (мъжко и женско) се сравняват за най-добро бебе и най-добро подрастващо, като кученцата с титла Baby BOB (Best of Breed) и Puppy BOB остават да чакат шоуто, което се провежда след оценяването на всички породни групи. Респективно участват в конкурсите Baby Best in Show и Puppy Best in Show.


Победителите в клас Млади (мъжко и женско) получават титлата JCAC (Junior CAC), а след сравнение едното куче получава и титлата JBOB (Junior BOB), участва в сrавнението за BOB (Best of breed) и остава да чака шоуто, където участва в конкурса Junior Best in Show.


На международните изложби кучетата победители в класовете Междинен, Открит, Работен и Шампиони получават титлите CAC, а подгласниците им R.CAC (Reserve CAC). Мъжките кучета, получили CAC, се съревновават и победителят получава CACIB, същото става и след сравнение на женските – победителят получава CACIB. За R.CACIB се състезават останалите кучета, победители с титлите CAC, като също така влиза и кучето, получило R.CAC в класа на победителя с CACIB-а. Примерно, ако кучето получило CACIB е в шампионски клас, за R.CACIB се състезават кучетата от клас Междинен, Открит, Работен и кучето с R.CAC от клас шампиони.


На национални изложби (с ранг CAC) титлата CAC се присъжда на кучетата, получили отлична оценка и класирали се най-добро мъжко и най-добро женско куче, а R.CAC – на кучетата, получили отлична оценка и класирали се резерв най-добро мъжко и резерв най-добро женско куче. Титлата САС на изложби с ранг САС се присъждана на кучетата, получили отлична оценка и класирали се най-добро мъжко и най-добро женско куче.


Победителите в клас Ветерани (мъжко и женско) се съревновават за получаване на титлата Best Veteran.


След като бъдат отсъдени всички кучета от породата и бъдат присъдени CACIB титлите (ако изложбата е международна), се провежда сравнението за BOB (Best of breed). В сравнението участват младото куче, взело титлата JBOB, CACIB-ът при мъжките (или на национална изложба – Най-добро мъжко куче), CACIB-ът при женските, и най-добрият ветеран. Кучето, което вземе титлата BOB, остава за участие на конкурса за BOG (Best of Group).


Какви оценки може да получим?

  • Отличен: Тази оценка се дава на куче, което е много близко до идеалния стандарт на породата.

  • Много добър: Тази оценка се дава на куче, което има много добър тип. Малки недостатъци могат да бъдат толерирани.

  • Добър: Тази оценка се дава на куче, което показва характеристиките на породата, но притежава недостатъци.

  • Незадоволителен: Тази оценка се дава на куче, което не се доближава до стандарта, написан за породата.

  • Не може да бъде отсъдено: Тази оценка се дава на всяко куче, което не се движи добре в ринга, скача нагоре и надолу, опитва се да излезе, не може да се прецени движението на кучето, не дава да се видят зъби или тестиси. Тази оценка трябва да бъде дадена на кучета, при които се наблюдават следи от операции или намеса, която да се опита да заблуди съдията.



Конкурси:

  • Дете с куче – конкурс за деца до 13 години, водач на куче.

  • Млад водач – конкурс за деца от 13 до 18 години.

  • Най-добра двойка – мъжко и женско куче от една и съща порода, на един собственик (или в съсобственост).

  • Развъдна група – минимум 3 кучета, без значение от пола, произведени от един човек (носещи едно и също име на развъдник), дори и да не са негова собственост

  • Група на потомците – мъжко или женско куче с минимум 3 от неговите/нейните потомци, без значение едно или няколко поколения

  • Baby Best in Show - участват всички бебета, получили титлата Baby BOB (независимо от породите)

  • Puppy Best in Show - участват всички подрастващи кучета, получили титлата Puppy BOB (независимо от породите)

  • Veteran Best in Show - участват всички ветерани, получили титлата Veteran BOB (независимо от породите)

  • Junior Best in Show – всички млади кучета, получили титлата Junior BOB. Тъй като младите кучета обикновено са много на брой, организаторите може да ги подредят по породни групи, а съдията да си избира от всяка група, ако желае някое куче да остане за последващ избор.

  • Best in Show – Последният и най-важен конкурс, на който се избира най-красивото куче на цялата изложба! В него участват 10 кучета, победителите от 10-те породни групи.



САС & CACIB Титли:


  • САСIB се присъжда на най-доброто куче измежду кучетата, спечелили титла САС в класовете Междинен, Открит, Работен и Шампиони и за двата пола.

  • R-САСIB се присъжда на второто най-доброто куче измежду кучетата, спечелили титла САС в класовете Междинен, Открит, Работен и Шампиони и за двата пола.

  • САС се присъждана на кучета, получили Отлична оценка и класирали се на първо място в класа си за класовете Междинен, Открит, Работен и Шампиони и за двата пола.

  • R-САС се присъждана на кучетата, получили Отлична оценка и класирали се резерв най-добро мъжко и резерв най-добро женско куче.

  • JСАС се присъждана на кучета, получили Отлична оценка и класирали се първо в класа Млади.



Шампионски Титли


В България, за да стане едно куче Шампион на България, то трябва да има три титли CAC от 3-ма различни съдии. При наличие на шампионска титла на друга страна за титлата Шампион на България са необходими 2 титли САС от 2-ма различни съдии.


  • Титлата Гранд Шампион на България се присъжда след като куче Шампион на България получи още една титла САС.

  • Титлата Балкански Шампион се присъжда след като куче Гранд Шампион на България получи още една титла САС.

  • Титлата Млад Шампион на България се присъжда на кучета, които притежават 3 титли JСАС от трима 3-ма различни съдии. При наличие на шампионска титла за Млад Шампион на друга държава за титлата Млад шампион на България са необходими 2 титли JСАС от двама 2-ма различни съдии.

  • Титлата Млад Гранд Шампион на България се присъжда след като куче Млад Шампион на България получи титла JСАС.

  • Титлата Млад Балкански Шампион се присъжда след като куче Млад Гранд Шампион на България получи титла JСАС.



Абривиатури и тяхното значение:

  • CAC (цац) Certificat d’Aptitude au Champion

  • CACIB (цациб) Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beaute

  • R.CACIB (ер цациб) Reserve Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beaute

  • BOB (боб) Best of breed

  • BOS(бос) Best of sex BOG (бог) Best of group

  • BIS (бис) Best in show

  • CH Champion

  • JCH Junior champion

  • JH Junior handling

Ако желаете вашето куче да започне подготовка за изложби, или да посещава такива, ако вече е постигнало добра изложбена форма, може да се възползвате от възможността да бъде обучавано и водено от наш професионален хендлер. За повече информация последвайте линка натиснете тук!



Comments


bottom of page