top of page

Първи стъпки в обучението

Актуализирано: 19.09.2022 г.



Обучението е най-подходящия начин да се изгради връзка между стопанина и неговото куче. В процеса на обучение на кучето въздействат съвкупност от команди и жестове от страна на водача, дразнители от околната среда, миризми на храни и лакомства. Своето влияние оказват също така и физиологичното състояние на животното, чувството за глад, дискомфорт в случай на болест и редица други фактори.


Всеки собственик трябва да избере в каква насока желае да работи със своето куче, за да могат да бъдат подбрани подходящите дразнители. За максимална ефективност на обучението препоръчваме усилията по подготовката да бъдат фокусирани в една област. Дисциплините се делят на две главни групи - спортни и работни. Всички спортни дисциплини включват елементи от задачите, изпълнявани от кучетата за работа. Поради тази причина работните кучета се справят отлично в спортните дисциплини, докато обратното не е вярно. Ето и кратък списък на повечето популярни спортни категории:


  • Овчарски спортове

  • Послушание

  • Защита

  • Спортове за дърпане

  • Състезателни

  • Следа и лов

  • Водни

  • Други спортове



След като собственикът избере насоката, в която желае да работим с неговото куче, започваме да подбираме дразнителите в зависимост от целта, която искаме да постигнем. Изграждането на навици при кучето става чрез използването на правилни методи за обучение. Под метод на обучение се разбира комплексът от техники, с помощта на които водачът създава нужните навици у кучето. Треньорът е длъжен умело да подбира способите или начините на въздействие на кучето с определени дразнители, съобразявайки се с конкретния режим от упражнения.


Видове методи, използвани при обучението на кучетата и техните положителни и отрицателни страни:


  • Механичен

  • Вкусопоощрителен

  • Контрастес

  • Апортировъчен

  • Подтикващ

  • Подражателен


Различните видове методи ще опишем в следващите статии. На практика, при обучението е необходимо правилно да се подберат методите на работа, в зависимост от индивидуалните особености на кучето, от стадия на изработване на навика и от характера на самия навик. Най-често се използва съвкупност от няколко метода. Ще се опитаме да обясним как да подходите при вземането на ново куче в следващите 10 точки:


1. Бъдете последователни! Кучетата се учат най-добре чрез повторения. Колкото повече са подложени на едно и също нещо, толкова по-добре и ще го научат. Имайте предвид, че същото важи и за лошите навици.


2. Никога не викайте кучето си с команда да дойде при вас преди започнете някакво упражнение за възпитание. Кучетата не са перфектни и в повечето случаи ще правят неща, които не ви харесват. Никога не използвайте команда, с която викате кучето да дойде при вас ("Ела тук", "Тук", "До мен" и т.н), ако ще започвате да ги дисциплинирате. Правилното в случая е вие да отидете при него.



3. Никога не удряйте кучето си, независимо колко разочаровани или изнервени се чувствате! Разбираме колко отчаяни може да се почувствате на моменти, на нас също ни е било изключително трудно да запазим самоолбадание. Ако посегнете, обаче, кучето ще се научи да се страхува от вас, а не да ви уважава като негов лидер и водач на глутницата. Кучетата възприемат хората, с които съжителстват, като част от глутницата, а както знаете, във всяка глутница има лидер. Биете ли кучето си, този лидер няма да сте вие. Не забравяйте, че повечето кучета хапят не от злоба, а от страх!


4. Винаги награждавайте положителния резултат! Ако вашето куче направи нещо правилно, в отговор на това поощрете го и му покажете, че сте истински доволни това, което е направило. Може да не е винаги с лакомство, едно „Добро куче“ с благ тон също е добър вариант. Кучето ще ви усети и разбере, повярвайте ни!


5. Добра практика е цялото семейство да се намеси в обучението и възпитанието. Всеки от хората, живеещи с домашния любимец, трябва да взема активна роля в процеса на обучение. Това е много важно и необходимо, за да разбере животното своята роля в семейството или на кучешки език - своята роля в глутницата.


6. Не допускайте кучето ви да има доминиращо поведение! Ако те чувстват, че имат надмощие над вас или над определен член от семейството, това може да ескалира. Кучето ще възприеме ролята на лидер, което ще доведе до тежки проблеми в неговото поведение. Или казано на прост език – ще ви се качи на главата!


7. Бъдете търпеливи! Обучението отнема време. От първите 3-4 месеца до първата година на кучето се постарайте да обърнете най-голямо внимание на възпитанието. Този период е много важен, няма да съжалявате след това.


8. Придържайте се към основното – бъдете последователни! Не започвайте да учите кучето си на странни, смешни и сложни трикове за напреднали, само и само да се забавлявате. Оставете сложните команди и се придържайте към основното. Не правете като хората, които не са прочели тази важна статия, които ще объркат кучетата си, а поставете основите на едно наистина добро поведение.


9. Бедете внимателни. Не се доверявайте сляпо на съветите на всеки срещнат ваш познат. Не се доверявайте напълно и на тази статия, без значение от това, че е от авторитетен източник. Вие най-добре усещате и познавате своя домашен любимец, на какво реагира и на какво не, какво му харесва и какво не обича да прави.


10. Не забравяйте, че всичко това може да го направите сами или с помощта на треньор. Вземете ли си куче, имайте предвид, че трябва да сте готови да му отделите нужното време и внимание. Кучето не бива да е поредната ви играчка, която като ви омръзне ще бъде захвърлена. Ако прецените, че не сте напълно подготвени, може да се обърнете към треньор за съвети.

Kommentarer


bottom of page